Metakognitive forløb

Effektive metakognitive træningsforløb mod angst

Jeg kører løbende metakognitive træningsforløb i ft angst. Dvs at du kan tage et helt metakogntivt forløb på 10 gange, hvor vi hver gang arbejder med angsten ud fra den metakognitive forståelsesramme. Der kan være fra 1 deltager til max 5 deltagere i forløbet, og vi mødes een gang ugentligt. Den store forskel på de metakognitive forløb og et ‘almindeligt’ terapeutisk forløb hos mig er, at i de almindelige forløb arbejder jeg inspireret af den metakognitive tilgang, eller jeg bringer den ind hvis det er oplagt og tankegangen appelerer til den jeg taler med. I de deciderede metakognitive forløb arbejder vi rent metakognitivt i ft angsttræning, og det er derfor en meget effektiv måde at få logikken, øvelserne og strategierne helt ind på rygraden.

Uddannet hos Adrian Wells: fokus på generaliseret angst

Jeg er uddannet hos Adrian Wells (mct-institute.co.uk) og forløbet tager udgangspunkt i de centrale metakognitive koncepter og øvelser i ft generaliseret angst. Det helt centrale i metakognitiv terapi er at angst og depression og mange andre psykiske lidelser og problemer ikke er psykiske fænomener i sig selv, men bliver til lidelser pga uhensigtsmæssige vaner og strategier i form af: overtænkning og overhåndtering, grublerier, undgåelse. Det er altså ikke depressionen og angsten i sig selv man derfor kigger på, man træner først og fremmest selve forståelsen af at man kan lade sine tanker være, og derefter træner man selve det at lade tankerne være helt konkret.

Opmærksomhedstræning og detached mindfulness

Vi arbejder i forløbet med opmærksomhedstræning, hvor du lærer at flytte din opmærksomhed rundt på forskellige stimuli. Vi træner også at lade tankerne bare være tanker, ved hjælp af ‘detached mindfulness’ eller på dansk kaldet ‘afkoblet opmærksomhed’. Denne type mindfulness lyder som et meget fancy begreb, men i virkeligheden, er det noget vi alle gør i forvejen – hver dag. Ellers ville vi f.eks. aldrig kunne falde i søvn eller kunne fokusere på vores arbejde. ‘Detached mindfulness’ er simpelthen det vi gør når vi lader frygten og bekymringstankerne være. I stedet for at prøve at tvinge ubehaget og tankerne væk, afstår man fra at fordybe sig i dem – man afstår fra at mærke meget efter og man afstår fra at gruble og beskæftige sig med ubehaget.

En filosofi med rødder i common sense og buddhisme

Ideerne i den metakognitive tilgang er ikke helt nye. Der er meget common sense i tankegangen, og der er også noget af den buddhisistiske forståelse af, at man som menneske ikke behøver at være underlagt sine lidelsesfulde tanker og følelser, men at man kan frigøre sig fra lidelse, ved selv at bestemme hvad man vil fokusere ind i – eller ved at kunne gå ind i den tilstand, man i den metakognitive tilgang kalder for detached mindfulness. I denne tilstand har man en distance til det man oplever og er således mere fri af sin lidelse.

Anbefalinger til læsning og lytning

For at undersøge hvorvidt metakognitiv terapi kunne være noget for dig – især i ft angst, vil jeg anbefale at du enten læser pia callesens bog. ‘Grib livet – slip angsten’, der både kan købes eller lånes som ebog eller lydbog. Den ligger også på Mofibo. Hvis du er mere podcast-typen, vil jeg anbefale at du lytter enten til denne podcast eller til en af de mange andre podcasts med Pia Callesen (link).